Εκκλησία, πλούτος & Ευαγγέλια.

Ήθελα εδώ και μέρες να ξεκινήσω να γράψω κάτι, αλλά όλο με κάτι άλλο καταπιανόμουν. Εκτός αυτού, μία μου ερχόταν το ένα θέμα, μία το άλλο, μέχρι να το δουλέψω στο μυαλό μου, το είχα ήδη βαρεθεί και μετά δεν προχωρούσα. Τι κακό είναι αυτό? Το λένε αναβλητικότητα και πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι από αυτό... Το διάβαζα πρόσφατα σε μιά έρευνα...

Σήμερα λοιπόν που η αναβλητικότητα πήρε λάθος νουμεράκι, μεγαλύτερο του ένα δηλαδή, είπα να γράψω. Αφορμή είναι ένα άρθρο που διάβασα σε ένθετο περιοδικό κυριακάτικης εφημερίδας, αναφερόμενο σε μιά επένδυση που θέλει να κάνει η εκκλησία (ναι η εκκλησία πλέον είναι Α.Ε. και με ΑΦΜ περικαλώ), στην Ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα στο Βάι. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι ότι μιά ομάδα οικολόγων, αντιτίθεται στην επένδυση, η οποία αφορά σε κατασκευή γηπέδου γκόλφ για να προσελκύσει τουρισμό. Δε θα σταθώ στη διαφωνία γιατί όπως τα διάβασα η οικολογική πλευρά φαίνεται πολύ σωστότερη, αλλά συνήθως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Εκεί που θα σταθώ είναι στο.... παγκάρι....

Για καθίστε ρε...! Επενδύετε εκατομμύρια ευρώ και έχετε την απαίτηση να δώσουμε εμείς οι φτωχοί από το υστέρημά μας στους πάμφτωχους? Ρε πάτε καλά? Ζητάτε λεφτά για κεράκια? Για αποπερατώσεις ναών? Που οι περισσότεροι φτιάχνονται έτσι κι αλλιώς από δωρεές ραμολιμέντων που τις τελευταίες ημέρες της ζωής τους, προσπαθούν να αγιάσουν και χαρίζουν εδώ κι εκεί μπας και σώσουν την ψυχή τους? Που ήσανε τόσα χρόνια μεγάλε? Τώρα το θυμήθηκες ότι έχεις και ψυχή? Στα διάλα...

Κυκλοφορώ στην περιοχή της Μητρόπολης και τυχαίνει να δω τον κ. Χριστόδουλο. Μερτσέντες, αλεξίσφαιρη, πολυτελείας, με όλα τα κομφόρ. Που πας μεγάλε? Τα παιδάκια πεινάνε! Ή μήπως κι το τουτού είναι δωρεά όπως κάτι ξενοδοχεία στα Παρίσια? Έλεος... Και να ήταν μόνο αυτά... Αν αρχίσετε να διαβάζεται διάφορα βιβλία, θα διαπιστώσετε τι απίστευτος πλούτος υπάρχει σε όλο τον κόσμο στην εκκλησία της εκάστοτε θρησκείας.
Ο Χριστούλης, ο Βούδας, ο Μωάμεθ, ο Κομφούκιος και δεκάδες άλλοι, ήταν φτωχοί και έτρωγαν από προσφορές. Θα μου πείτε και η εκκλησία το ίδιο έκανε, αλλά ήταν τόσες πολλές οι προσφορές που επενδύθηκαν και μεγάλωσαν... Μη χέσω! Αν τους περισσεύουν να αρχίσουν αυτοί τις δωρεές!

Αμ το άλλο... Έχετε κάτσει ποτέ να μελετήσετε τα Ευαγγέλια? Τα ποιά? Ναι τα Ευαγγέλια, που ενώ ειπώθηκαν και δε γράφτηκαν, ενώ διατηρήθηκαν από στόμα σε στόμα εκατοντάδες χρόνια, κάτω από ένα Ρωμαϊκό καθεστώς που ήταν αντιχριστιανικό (ναι αυτοί που τους έριχναν στα λιοντάρια είναι...), που θέλουν να μας πείσουν ότι είναι όπως ακριβώς ειπώθηκαν και δεν έχουν αλλαχθεί καθόλου! Ας γελάσω. Για αυτό υπάρχουν αντιθέσεις μέσα? Σε σημεία που δύο ή και τρεις από τους Ευαγγελιστές ήταν παρόντες, γράφουν πράγματα που όχι μόνο δεν είναι ίδια, αλλά είναι και αντίθετα μεταξύ τους. Ειδικά τα κομμάτια που έχουν να κάνουν με τον Υιούδα (σωστά το έγραψα). Εκεί είναι το κάτι άλλο οι "παρεκτροπές" των ρωμαίων και αργότερα της εκκλησίας. Τη μία ο Υιούδας είναι το δεξί χέρι του Χριστού, την άλλη ο προδότης... Το ότι μετέπειτα ψυχοσυνθετικές έρευνες απέδειξαν πως δεν υπάρχει καμμία περίπτωση ανθρώπου που να έχει τόσο απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά του (αγαπητός, προδότης, φιλάργυρος, μετανιωμένος κι όλα αυτά σε 3 ημέρες...) και λίγα λεπτά μετά την "προδοσία" επιστρέφει τα χρήματα και κρεμιέται, αυτό δεν το πρόσεξε κανείς?

Βέβαια ούτε με την εκδοχή του Καζαντζάκη συμφωνώ, ότι δηλαδή ο Χριστός ζήτησε από τον ίδιο τον Υιούδα, επειδή τον εμπιστευόταν, να πάει αυτός να τον καταδώσει γιατί είχε έρθει η ώρα της υπέρτατης θυσίας του. Φυσικά και τον εμπιστευόταν, αλλά δε χρειαζόταν να τον καταδώσει κανείς. Όλες του οι ομιλίες γινόντουσαν σε ανοικτούς χώρους και δημόσια. Τον γνώριζαν χιλιάδες άνθρωποι. Άμα θέλανε να τον βρούν ήταν το πιό απλό, δε χρειαζόταν προδότης. Απορώ με τη νοημοσύνη αυτών που το παράφρασαν το Ευαγγέλιο... Δηλαδή ποιά σκοπιμότητα είχε ο προδότης? Να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και μέσα από στη μικρή Του ομάδα δε μπορούσε να έχει εμπιστοσύνη, γιατί να τους έχουμε εμείς? Σιγά τα ωά...! Μαλάκες υπάρχουν παντού και προδότες το ίδιο. Εκεί θα κωλώναμε?

Δεν το έχω διαβάσει ακόμα, αλλά θέλω να το κάνω σύντομα. Το "Ευαγγέλιο του Υιούδα"
αν είναι καλογραμμένο και σωστά τεκμηριωμένο πιστεύω ότι θα λύνει πολλές απορίες και φυσικά θα δημιουργεί κι άλλες. Και δε μιλάω για το ότι τον έχρισαν προδότη, αυτό το αναφέρω παραπάνω κι είναι σχετικά απλό. Μιλάω για πιό ουσιώδη πράγματα που αφορούν στον εσωτερικό χριστιανισμό, αυτή τη θρησκεία που δεν έχει βιτρίνα, αυτή τη θρησκεία που έχει το ζουμί, ένα ζουμί ίδιο για όλες τις μεγάλες θρησκείες στον κόσμο. Η κάθε μία είναι προσαρμοσμένη για τα δεδομένα της περιοχής που εξαπλώθηκε, για τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα, τις συνήθειες, τις συνθήκες. Βιτρίνα. Πρακτική βιτρίνα. Ο εσωτερισμός όμως, η πεμπτουσία της, είναι που κάνει τη διαφορά.

Αλήθεια, "πεμπτουσία" τι σημαίνει? Έχετε αναρωτηθεί? Η ετυμολογία της παραπέμπει σε μιά πέμπτη ουσία. Ποιά είναι αυτή? Ποιές είναι οι τέσσερις? Μήπως είναι τα τέσσερα στοιχεία? Γη, αέρας, φωτιά, νερό? Και η πέμπτη? Μήπως είναι ο Λόγος? "Εν αρχή είν ο Λόγος"?

Αυτά άλλη φορά... Μη σας φορτώσω σήμερα :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Macedonia is Hellenic (Greek)

Business plan...

Περί γρίπης, εμβολιασμών και τρομοκρατίας...