Επιστήμονας από τα Lidl...

Δεν έχω κάτι με τα Lidl, αντίθετα, πολλές φορές παίρνω πράγματα από εκεί, σε πολύ καλύτερες τιμές και ποιότητα από γνωστές μάρκες. Απλά δυστυχώς ή ευτυχώς έχει περάσει σαν έκφραση όταν θέλουμε να δείξουμε ότι κάτι είναι χάλια.

Πριν λίγες μέρες μια κυριούλα, ιατρός στο επάγγελμα (κι όχι απαραίτητα στην ιδιότητα) έγραψε ένα υποτιμητικό λογίδριο, που έγινε viral, απευθυνόμενη στις μανούλες του Facebook, που ψάχνουν σε διάφορα groups να βρούνε λύσεις για τα προβλήματα των παιδιών τους. Τις υποτιμούσε, τις ειρωνευόταν και γενικότερα ήταν ένα κείμενο που έδειχνε παντελή έλειψη μορφωτικού επιπέδου και κοινωνικής συνείδησης. Το χειρότερο δε, ότι εγώ το διάβασα από έναν συνάδελφό της ιατρό στο επάγγελμα κι αυτός (όχι απαραίτητα στην ιδιότητα τονίζω), για τον οποίο έχω διαβάσει κατά καιρούς τα χειρότερα σχόλια. Λανθασμένες υποδείξεις και διαγνώσεις, δίνει φάρμακα με το κιλό, προτρέπει μανούλες που θηλάζουν να δώσουν χημικό γάλα στα παιδιά τους γιατί δεν αναπτύσονται σωστά, χωρίς να ψάξει καν να βρει τα πραγματικά αίτια, κοκ. Τα ίδια διάβασα και για τη "συγγραφέα" του εν λόγο λογίδριου.

Επειδή τυχαίνει να παρακολουθώ αρκετά από αυτά τα groups και ειδικά το ένα συγκεκριμένο στο οποίο στόχευαν τα σχόλια, που η κυρία δεν είχε καν την ευθιξία να κατονομάσει, ούτε φυσικά και τα πρόσωπα που κατηγορούσε (γιατί άραγε...; ), γνωρίζω ότι ποτέ δεν έχει γράψει καμία κοπέλα από τις διαχειρίστριες, κάτι που δεν είναι 100% τεκμηριωμένο. Συνήθως οι οδηγίες που δίνουν είναι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή άλλα αξιόπιστα Πανεπιστημιακά και Ιατρικά ιδρύματα. Αντίθετα, οι γιατροί που βγήκαν να τους υποβιβάσουν και κατηγορήσουν, δεν τεκμηριώνουν με κανέναν τρόπο τις υποδείξεις τους, που πολλές φορές είναι σαφώς αντίθετες από τις οδηγίες του ΠΟΥ. Επίσης, πέρα από γενικευμένες κατηγορίες, δεν υπέδειξαν ούτε ένα λάθος που είχε γραφτεί στο εν λόγο group, αντίθετα, απλά δημιούργησαν ένα κλίμα αμφισβήτησης των συμβουλών που δίνονται εκεί.

Αυτά λοιπόν συμβαίνουν όταν, κάποιοι "επιστήμονες", δεν είναι σωστοί στη δουλειά τους, δίνουν λάθος συμβουλές και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρατάνε πελατάκια, δίνοντας βρεφικά γάλατα, φάρμακα, αντιβιώσεις, κλπ και να κάνουν τζίρο στις φαρμακευτικές, παίρνοντας φυσικά και το κατιτίς τους. Φυσικά, δεν θα ενδιαφερόντουσαν το αν ένα παιδάκι πάθει κακό, αν δεν είχε άμεση επίπτωση στα κέρδη τους, αφού όπως είπα, και τους δύο που έσπευσαν να γράψουν και αναδημοσιεύσουν το κείμενο, τους έχουν θάψει επανειλημμένα αρκετές μαμάδες, επειδή ταλαιπωρούσαν τις ίδιες αλλά και τα παιδιά τους για μήνες, μέχρι να στραφούν σε άλλο γιατρό ή σε κάποιο group και να λύσουν τα όποια θέματα.

Το πρόβλημα εδώ είναι, πως μαζί με τα λίγα αξιόπιστα και σοβαρά groups, που δε δέχονται και δεν επιτρέπουν συμβουλές του τύπου "εγώ έκανα το Χ κι έπιασε", "η φίλη μου που είπε να κάνω...", κλπ, υπάρχουν δεκάδες άλλα, που θα συστήσουν να σταυρώσεις το παιδί 3 φορές, να το βάλεις να κοιμηθεί ανάσκελα με το παράθυρο μισάνοικτο και μπλέ κουρτίνα για να γίνει καλά και αρκετές απογοητευμένες μανούλες, θα το δοκιμάσουν πάνω στην αγωνία τους.

Εδώ λοιπόν, καταλαβαίνουμε ποιός φταίει για αυτό. Οι ίδιοι οι επιστήμονες, που είναι από τα Lidl. Γιατί αν αυτοί έκαναν καλά τη δουλειά τους, αν ήταν διαβασμένοι, αν παρακολουθούσαν επιστημονικά συνέδρια κι όχι σεμινάρα πωλήσεων φαρμακευτικών, τότε θα γνώριζαν 5 πράγματα παραπάνω και θα κέρδιζαν την εμπιστοσύνη των μαμάδων. Να υπενθυμίσω εδώ, ότι το ότι κάποιος πήρε το πτυχίο της ιατρικής, δε σημαίνει ότι είναι καλός, ούτε ότι ενδιαφέρεται για τους πελάτες του. Και στην ιατρική σχολή, κάποιος τελειώνει την τάξη με τη βάση, δεν είναι όλοι πρώτοι όπως στο σχολείο, ώστε να μπούν ιατρική... Έτσι για την ιστορία...

Σταματήστε λοιπόν να κατηγορείτε τον καθένα και να βάζετε ταμπέλες, είτε καλές, είτε κακές και αποκτήστε κριτική σκέψη. Ψάξτε, αναλύστε, ρωτήστε και αποφασίστε μόνοι σας. Προσοχή στις πηγές σας μόνο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί γρίπης, εμβολιασμών και τρομοκρατίας...

Business plan...

Macedonia is Hellenic (Greek)