Ράτσες κι αδέσποτα...

"Μην αγοράζεις σκυλιά, υιοθέτησε ένα αδέσποτο".
Γιατί;

Πολλές οι απαντήσεις, καμία όμως απόλυτα δικαιολογημένη.
Προσωπικά κι έχω αγοράσει ράτσα κι έχω υιοθετήσει ράτσα. "Κοπράκι" όμως ποτέ.
Ο λόγος είναι απλός: Δεν ξέρω τι θα βγει.

Όσοι από εσάς είστε λίγο ενημερωμένοι όσον αφορά στα σκυλιά, κάθε ράτσα έχει τα χαρακτηριστικά της. Ράτσες που ανήκουν σε κατηγορίες όπως κυνηγόσκυλα, ποιμενικοί, συντροφιάς, φύλακες, κλπ. Αυτά τα χαρακτηριστικά που την κάνουν διαφορετική από τις άλλες, άρα και για διαφορετική χρήση.

Η αγαπημένη μου ράτσα είναι οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, γνωστοί κι ως "λυκόσκυλα" κι ας έχουν μικρότερη συγγένεια με τον λύκο από άλλες ράτσες. Ανήκει στην κατηγορία ποιμενικών, δηλαδή σκυλιά που έχουν ένστικτο να φυλάνε την οικογένεια και τον χώρο τους. Αυτό είναι γεγονός. Δεν είναι όλα τα λυκόσκυλα το ίδιο, αλλά σε γενικές γραμμές είναι τα περισσότερα κι αν εκπαιδευτούν σωστά γίνονται εξαίρετοι φύλακες.

Όταν λοιπόν θέλω ένα σκύλο για φύλακα, τα λυκόσκυλα είναι στις επιλογές μου. Ένας κόπρος δεν είναι. Επίσης, ξέρω ότι τα λυκόσκυλα είναι πιστά, πολύ καλά με τα παιδιά, εύκολα εκπαιδεύσιμα και πολλά άλλα. Ο κόπρος που θα υιοθετούσα τι είναι; Κανείς δε γνωρίζει. Πως θα τον βάλω σπίτι δίπλα στο μωρό να παίξουν;

Εκτός αυτού, τα λυκόσκυλα έχουν κάποια θέματα υγείας. Θέλουν πολύ τρέξιμο και περπάτημα γιατί μπορεί να δημιουργηθεί μια δυσπλασία στα πίσω τους πόδια και να μείνουν ανάπηρα. Το ξέρεις, το προσέχεις και δε θα έχεις ποτέ πρόβλημα. Αντίθετα, με ένα αγνώστου ράτσας, δε γνωρίζεις τίποτα και δεν ξέρεις τι "κουσούρια" μπορεί να έχει. Υποθέτεις, αλλά στην πράξη δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει. Πως λοιπόν θεωρείται κάποιος φιλόζωος όταν υιοθετεί ένα σκυλί που δε γνωρίζει τι φροντίδα χρειάζεται, αλλά όχι εγώ που αγοράζω ένα ράτσας και θα του προσφέρω ότι καλύτερο μπορώ;

Αμ το άλλο...; Να το στειρώσω! Βρες δε γαμιέστε να το πω απλά...; Δε θα σφάξω εγώ το σκυλί μου, επειδή υπάρχουν δεκάδες ασυνείδητοι που αγοράζουν τα κουτάβια για παιχνίδια στα παιδιά τους κι όταν τα βαρεθούν τα πετάνε στο δρόμο και αναπαράγονται. Να βρείτε τους σκατόψυχους, να τους βάλετε φυλακή και να αναλάβουν τη στείρωση και τη φροντίδα όσων ζώων δημιούργησαν με την ανευθυνότητά τους. Δε θα πληρώσω εγώ τη νύφη.

Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η στείρωση μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο ζώο κι όχι το αντίθετο όπως υποστηρίζουν, πέραν των υπόλοιπων συμπτωμάτων, μεταξύ αυτών και η αδιαφορία του ζώου, το πάχος, κλπ. Δηλαδή να πληρώσω λεφτά για να το στειρώσω, λεφτά σε φάρμακα, να έχω ένα ζώο με περιορισμένα ένστικτα που πρέπει να το ταΐζω (ακριβή) τροφή διαίτης; Βρε δε γαμιέστε να το ξαναπώ απλά...;

Κάποια στιγμή πρέπει να πάρετε χαμπάρι, ότι τα περισσότερα από αυτά που θεωρούνται κοινές πρακτικές και προωθούνται από γιατρούς σε όλο τον κόσμο, είναι απλά μέθοδοι για να κάνουν τζίρο οι ίδιοι και οι εξαρτούμενες εταιρίες, είτε φαρμοκοβιομηχανίες, είτε τροφίμων, είτε συμπληρωμάτων. Ότι ισχύει για τους ανθρώπους, ισχύει και για τα ζώα.

Πάρε τον κόπρο, να τον στειρώσεις, να τον ταΐζεις ακριβό φαγητό, να μην ξέρεις από τι θα αρρωστήσει, ώστε να μην μπορείς να το προλάβεις φυσικά και μπες σε "πάγια" έξοδα για να ζει καλά. Γιατί αν υιοθετήσεις έναν "δωρεάν" κόπρο, έχεις πάγια, δηλαδή μόνιμο εισόδημα στις εταιρίες. Ενώ η άπαξ αγορά ενός καθαρόαιμου, δεν τους βολεύει. (Οικονομία 101 για όσους δεν το ξέρουν).

Πάρτε λοιπόν τα αδέσποτα σπίτια σας, γίνετε πελατάκια των εταιριών, στειρώστε τα, ποτίστε τα κι αφήστε εμάς να αγοράζουμε ράτσες. Άμα θέλετε να σώσετε τον κόσμο, ξεκινήστε από εσάς, όχι δίνοντας εντολές στους άλλους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Macedonia is Hellenic (Greek)

Business plan...

Περί γρίπης, εμβολιασμών και τρομοκρατίας...