Η ψευδαίσθηση της Δημοκρατίας και επιβολή του Κρατικού Αυταρχισμού

Ήθελα εδώ και καιρό να τα γράψω, όχι επειδή θα τα διαβάσει κάποιος, αλλά περισσότερο για να τα έχω εδώ, με ημερομηνία γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι δε θα συμβούν ή δεν είναι προφανή.

Εδώ και δεκαετίες διανύουμε μια περίοδο παρόμοια με της αρχές του 20ου αιώνα, όπου η καταπιεσμένη μάζα αποφάσισε να διώξει τους τελευταίους (;) βασιλιάδες που ζούσαν πλουσιοπάροχα σε βάρος των υπολοίπων και να μοιράσει την περιουσία τους. Δυστυχώς όμως η ομοιότητες παραμένουν μόνο στο "βασιλιάδες" και "σε βάρος των υπολοίπων", χωρίς να υπάρχει διάθεση και προοπτική της ανατροπής αυτής της κατάστασης.

Το ουσιαστικό πρόβλημα εδώ είναι πως με διάφορα μέσα, που προφανώς δεν υπήρχαν ή δεν είχαν την ίδια εμβέλεια στις αρχές του 20ου αιώνα, έχουν καταφέρει να αποβλακώσει και πείσει τον κόσμο ότι έχουμε Δημοκρατία και ίσες ευκαιρίες και να λέμε πάλι καλά που έχουμε την υγειά μας. Και τώρα, εν μέσω πανδημίας, που κινδυνεύουμε να χάσουμε και αυτή, μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι δε δικαιούμαστε ούτε καν αυτή και αν πάθουμε κάτι είναι δικό μας σφάλμα.

Πληρώνω 2.500 ευρώ το μήνα για τη δημόσια ιατρική μου περίθαλψη, κι αλλά τόσα το χρόνο για να έχω καλύτερες επιλογές. Που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα; Ποιός έχει στήσει αυτό το πανηγυράκι ώστε να κερδίζουν εκατομμύρια οι φαρμακευτικές εταιρίες και εμείς να τα πληρώνουμε διπλά; Ποιός είναι υπεύθυνος για το δημόσιο τομέα που οι γιατροί είναι κακοπληρωμένοι και οι νοσοκόμες κάνουν 18ωρες βάρδιες για να καταφέρουν να φροντίσουν τον κόσμο όταν παίρνουν 10πλάσια χρήματα και προσφέουν χειρότερες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό; Προφανώς δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ειδικά στις "εξελιγμένες" βορειοευρωπαϊκές χώρες, είναι το meta της υγείας, η δημόσια υγεία είναι άχρηστη, αν θέλεις να επιβιώσεις, χρειάζεσαι ιδιωτική ασφάλεια.

Στην Ιρλανδία τουλάχιστον, ο υπουργός υγείας, που κατηγορείτε για σημαντικά μεγάλα σκάνδαλα, ανακοίνωσε την "επιστράτευση" όλων των ιδιωτικών κλινικών για τις ανάγκες της πανδημίας, αν φυσικά χρειαστεί. Δε γνωρίζω κατά πόσο είναι λόγια του αέρα, αφόσον δε χρειάζονται προς το παρόν, θα δείξει αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είναι μια κίνηση όμως που δείχνει ότι "σας έχουμε δώσει τόσα λεφτά, ώρα να δώσετε πίσω".

Προφασιζόμενοι φυσικά αυτό το σημαντικό πρόβλημα υγείας, που προσωπικά θεωρώ στημένο σε μεγάλο βαθμό, άρχισε ήδη η καταστρατήγηση και καταπάτηση των ελευθεριών και της ιδιωτικότητας του ατόμου. Ήδη συζητάμε για παρακολούθηση, κάμερες αναγνώρισης προσώπων, τσιπάκια, κοκ. Όλα αυτά που τόσα χρόνια πολεμάμε και προσπαθούμε να αποφύγουμε, έγιναν ξαφνικά απαίτηση της πλειοψηφίας "για το καλό μας, βρε κουτό". Κι όπως ήδη εφάρμοσε η Κίνα, δε θα είναι προσωρινά, αλλά μόνιμα. Ένα δυστοπικό μέλλον διαγράφεται με τη συγκατάθεσή μας.

Το δε οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει, είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το κραχ του 2007 με άλλη μία σημαντική ευκαιρία των πλούσιων, που (τυχαία) ήταν προετοιμασμένοι, να γίνουν πλουσιότεροι και των φτωχών, φτωχότεροι. Μέτρα και επιδόματα ανά τον κόσμο, είναι απλά στάχτη στα μάτια και δε θα βοηθήσουν κανέναν μακροπρόθεσμα. Αντίθετα οι μεγάλες εταιρίες παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τις επιδοτήσεις. Κι αναρρωτιέμαι, εγώ γιατί είμαι υποχρεωμένος να έχω χρήματα στην άκρη για μια ώρα ανάγκης και να μπορώ να καλύψω 6-8 μήνες αναδουλειάς, ενώ οι μεγάλες εταιρίες που κάνουν τζίρους δισεκατομμυρίων, να μην κάνουν το ίδιο και με το παραμικρό, να είναι έτοιμες οι κυβερνήσεις να τους ξελασπώσουν;
Ρητορική ερώτηση...

Δε θέλω να πω ότι ο ιός αυτός είναι φτιαχτός, γιατί αποδείχθηκε επιστημονικά ότι είναι φυσικός. Όμως, αυτό δεν αποκλείει τη "χρήση" του με σκοπό να επιτευχθούν στόχοι που θα ήταν πολύ δύσκολο διαφορετικά. Εδώ και μήνες, τα κίτρινα γιλέκα και οι διαδηλωτές στο Χονκ-Κονγκ ήταν στους δρόμους και κανείς δε μπορούσε να τους διαλύσει. Τώρα, έχουν εξαφανιστεί και θα είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν. Ομοίως σε πολλές χώρες, ότι "καραμέλα" υπήρχε για προβλήματα, σκάνδαλα, πολέμους, οικονομία, έγινε "την υγεία μας να έχουμε". Εύκολα κι όμορφα, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Παράλληλα, μας πέταξαν το μπαλάκι, ότι εμείς φταίμε για όλα, είναι δική μας ευθύνη η διασπορά κι αν πεθάνουμε, εμείς το προκαλέσαμε. Και δεν αποποιούμε της όποιας ευθύνης, είμαι κλεισμένος μέσα πριν με υποχρεώσουν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα κράτη κάνουν το καλύτερο δυνατό για την προστασία μας. Βλέπω στο Instagram, όχι ένα, όχι δύο, αλλά δεκάδες φωτογραφίες από πλούσιους, απομονωμένους... Σε εξωτικά νησιά, στο Ντουμπάι, σε ουρανοξύστες, κλπ... Μαύρη ζωή... Κι εγώ, δε βρίσκω διαθέσιμο σούπερ μάρκετ να μου φέρει να απαραίτητα για να ταισω τα παιδιά μου. Πρέπει να παραγγείλω 15 μέρες πριν και δεν τα φέρνουν όλα.

Κάθε ανάλογη κατάσταση, κάθε αναγκαίο μέτρο, κάθε υποχρέωση του κράτους, είναι λιγότερα δικαιώματα για εμάς, είναι περιορισμός της ελευθερίας και γίνεται με τέτοιο τρόπο που νομίζουμε ότι έχουμε δημοκρατία και δικαίωμα επιλογής. Ελπίζω να ξυπνήσουμε κάποια στιγμή και να καταλάβουμε πόσο λάθος εντύπωση είναι αυτή.

(δε θα αναφερθώ στις διάφορες συνομωσίες που τρέχουν αυτή την εποχή, το σίγουρο είναι πως υπάρχουν δεκάδες αξιόπιστες πηγές να ψάξει κανείς και να καταλάβει ότι δεν είναι τυχαίο γεγονός όλο αυτό)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Business plan...

Περί γρίπης, εμβολιασμών και τρομοκρατίας...

Η κατσίκα (και το πορτοφόλι) του γείτονα