300 by Frank Miller

Τελικά μετά από μια μικρή ταλαιπωρία καταφέραμε και το είδαμε εχθές. Είχαν μοιραστεί 2.500 προσκλήσεις σε δημοσιογράφους, συνεργάτες, ηθοποιούς, βουλευτές, όπως επίσης και κάποιες από αυτές μέσω διαγωνισμών σε μερικούς τυχερούς. Αναμενόμενο λοιπόν να κάνουμε πολύ ώρα να μπούμε αφού οι προσκλήσεις ήταν διπλές (άρα 5.000 άτομα) και πολύ εξυπνάκιδες είχαν φέρει παραπάνω μαζί τους γιατί είναι Ελληνάρες και έχουν μέσο...

Αν και κάτσαμε 2 σειρά, ευτυχώς δεν μας κούρασε (πολύ...) γιατί τα Village δεν είναι όπως τα παλιά σινεμά της γειτονιά που στη 2η σειρά άπλωνες το χέρι σου κι έπιανες το πανί. Βέβαια από εκεί δε διαβάζαμε τους υπότιτλους γιατί θα μας κούραζε τα μάτια. Σε τέτοιο έργο όμως, τι να τους κάνεις του υπότιτλους...?

Το έργο κινηματογραφικά είναι πολύ καλό κι αν αναλογιστεί κανείς ότι γυρίστηκε σε 60 ημέρες αλλά το Post-production κράτησε περίπου 1 χρόνο για να μπουν τα εφέ, το αίμα, να γίνει ο αποχρωματισμός κλπ. Σκηνοθετικά επίσης είναι καλό και έχει τη μορφή της διήγησης από το Δήλιο, το μοναδικό Σπαρτιάτη πολεμιστή που επέζησε, αφού τον έστειλε πίσω ο Λεωνίδας ώστε να πει στους υπόλοιπους τι έγινε και να τους πείσει να στείλουν κανονικό στρατό, πράγμα που όπως όλοι γνωρίζουμε έγινε στη μάχη των Πλαταιών ένα χρόνο αργότερα.

Αυτό όμως που είναι αξεπέραστο στο έργο, είναι το πως παρουσιάζει την ανδρεία, την τιμή, το θάρρος, την πολεμική ικανότητα και την αγάπη των Σπαρτιατών για την πόλη τους και τη χώρα τους. Αποφεύγει σε όλο το έργο να κατηγορήσει ή να αφήσει υπονοούμενα για οποιαδήποτε άλλη ελληνική φυλή που τότε είχαν πάρει πολλοί το μέρος του Ξέρξη, εκτός από τους Φωκείς, που παράτησαν την Ανοπαία ατραπό αμαχητί αφήνοντας τους Σπαρτιάτες στο έλεος των "Αθανάτων", ενώ θα μπορούσαν να είχαν κρατήσει ακόμα περισσότερες ημέρες, ίσως και να νικούσαν αν προλάβαιναν να έρθουν οι ενισχύσεις τους.

Το έργο φυσικά όπως έχω ξαναπεί, ουδέποτε υποστηρίζει ότι είναι ιστορικά ακριβές. Είναι βασισμένο στο κόμικ που έγραψε ο Frank Miller, το οποίο με τη σειρά του είναι εμπνευσμένο από τη μάχη των Θερμοπυλών. Τα εφέ και τα τέρατα πάνε κι έρχονται για λόγους εντυπωσιασμού, και για να γεμίσει η ταινία, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να είναι 2 ώρες μάχη που σίγουρα θα ήταν βαρετό για την πλειοψηφία.

Πιστεύω ότι είναι ένα έργο που πρέπει να τιμήσουμε όλοι αν αισθανόμαστε Έλληνες κι αν έχουμε μέσα μας έστω κι απειροελάχιστη ευγνωμοσύνη για αυτούς που πολέμησαν δίχως αύριο διαφυλάσσοντας την Ελλάδα και τη δημοκρατία ανέπαφες, για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα όλα αυτά που έχουμε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Macedonia is Hellenic (Greek)

Business plan...

Περί γρίπης, εμβολιασμών και τρομοκρατίας...