Νηστεία και πάσης Ελλάδος

Μεγάλη Δευτέρα λέει και κάποιοι, λίγοι, αρχίζουν νηστεία. Ακόμα λιγότεροι την άρχισαν την Καθαρή Δευτέρα, όμως μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς, ξέρει τι κάνει και γιατί το κάνει.

Οι Καθολικοί τουλάχιστον είναι πιό ενημερωμένοι. Νηστεία = vegan. Απλά. Δεν τρώνε τίποτα ζωικό. Δεν έχει τρώω ελιά, αλλά όχι λάδι, δεν έχει τρώμε ψάρι την 25η και των Βαϊων, δεν έχει εξαιρέσεις.

Μιλούσα με μια κοπέλα (καθολική) που τρώει ζωικά, αλλά όχι σκοτωμένα (δεν ξέρω πως το λένε, έχω μπερδευτεί με τα "κόμματα") και κάνει νηστεία όλη τη Σαρακοστή (που είνα 48 μέρες...). Πάμε λοιπόν σε μια Pub, φέρουν τον κατάλογο με τις μπύρες και αρχίζει να ψάχνει το κινητό. Στην αρχή πειράχτηκα. Τόσοι άνθρωποι εδώ, ήρθαμε παρέα να φάμε κι αυτή κοιτάει το κινητό της; Όταν όμως παράγειλε μπύρα, διαβάζοντας το κινητό, τη ρώτησα τι έψαχνε... Πολλές ζυθοποιίες λοιπόν, για να ξεθολώσει η μπύρα, την επεξεργάζονται με διάφορες τεχνικές, όπου κάποιες από αυτές περιέχουν ζωικά λίπη, κυρίως γέλη. Οι σωστοί vegan λοιπόν, δεν τις πίνουν αυτές. Άντε πες το στον Ελληνάρα, που τρώει ζελέ για νηστίσιμο γλυκό και δεν ξέρει γιατί τρώει ελιά, αλλά όχι λάδι.

Εδώ υπάρχουν δύο θεωρίες...

Η μία λέει, ότι τα παλαιότερα χρόνια, φυλούσαν το λάδι μέσα σε στομάχια ζώων, ασκούς, οπότε είχαν μολυνθεί από αίμα και για αυτό δεν το έτρωγαν.

Η δεύτερη, που προσωπικά θεωρώ πιό σωστή, ανεφέρει ότι κατά τη νηστεία, καθαρίζουμε τον οργανισμό μας από τις τοξίνες, γιατί αυτές οι ουσίες στο αίμα, δε βοηθάνε να φτάσεις σε υψηλά επίπεδα διαλογισμού (κατά την προσευχή). Το ελαιόλαδο, λόγω της επεξεργασίας, περιέχει τοξίνες, που δεν περιέχει η ελιά.

Εκτός από αυτούς που νηστεύουν, έχουμε κι άλλες δύο βασικές ομάδες, αυτούς που δε νηστεύουν και μερικά κομπλεξικά ζώα, που αυτοαποκαλούνται "Άθεοι", οι οποίοι οργανώνουν τσιμπούσι κρεατοφαγίας τη Μ. Παρασκευή.

Ξέρω, κάποιοι πειραχτήκατε που τους είπα "κομπλεξικά ζώα". Δε φταίω εγώ, εκείνοι είναι. Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει, στα πλαίσια που δεν ενοχλεί κάποιον άλλον. Δεν αναφέρομαι να με πειράζει εμένα που τρώνε κρέας τη Μ. Παρασκευή, εγώ δε νηστεύω, αλλά να ενοχλεί πραγματικά, να περιορίζει την ελευθερία του άλλου. Εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Έχουμε όμως, υπέρτατο κόμπλεξ. Έχουμε μικροαστικά ανθρωπάρια, που είναι υπόδουλα της κακίας τους και της έπαρσής τους, ώστε να οργανώνουν τέτοιο γεγονός, με μοναδικό σκοπό να μπούνε στο μάτι μια ομάδας ανθρώπων.

Και βέβαια, όπως έγραψα παραπάνω, δεν είναι άθεοι, γιατί το πρόβλημα τους δεν είναι ο Θεός, που απλά δεν κατανοούν για αυτό κι αρνούνται, αλλά τα πρόβατα της Εκκλησίας και ειδικότερα της Χριστιανικής. Γιατί δεν οργανώνουν φαγοπότι με χοιρινό κατά το Ραμαζάνι, ούτε τρώνε μοσχάρι κατά την Ινδουιστική νηστεία; Γιατί απλά, αυτοί οι "Θεοί" δεν τους ενοχλούν, δεν τους επέβαλαν στο σχολείο, δεν τους ανάγκασαν να κάνουν το σταυρό τους, δεν τους άφηναν νηστικούς για μιά εβδομάδα. Γιατί, αυτοί τους πείραξαν, γιατί είναι κόμπλεξ, είναι εκδίκηση. Και άνθρωποι που ζούνε και τρέφουν το Εγώ τους, από τέτοιες κινήσεις, έχουν ήδη πέσει πολύ χαμηλά.

Το ίδιο ισχύει και για όλους αυτούς που εύκολα κοροϊδεύουν τη Βίβλο. Ο Αδάμ και η Εύα έκαναν δυό γιούς κι ο ένας σκότωσε τον άλλον. Πως συνεχίστηκε η Ανθρωπότητα;

Διαβάστε λίγο ρε ζώα... Αν θέλετε να κοροϊδέψετε, υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά όταν κοροϊδεύετε αδιάβαστοι, δεν διαφέρετε σε τίποτα απολύτως από αυτούς που τα πιστεύουν όλα αυτά κατά γράμμα. Εκτός του ότι η Βίβλος γράφτηκε από παπάδες 300 χρόνια μετά το θάνατο του Χριστού, εκτός του ότι φάσκει κι αντιφάσκει σε διάφορα σημεία, είναι ένα αλληγορικό βιβλίο που απευθύνεται σε μυστικιστές, που γνωρίζουν τι να πάρουν από μέσα. Δεν είναι ιστορικό ντοκουμέντο για να αμφισβητείται.

Είστε, σα να βλέπετε ταινία του Χόλυγουντ και μετά να κάθεστε να συζητάτε και να τσακώνεστε με κόσμο, για το τι ήταν αλήθεια... Ή ακόμα χειρότερα, κινούμενα σχέδια και να λέτε πως γίνεται να μη σκοτώθηκε ο Wile E. Coyote, από τόσο ψηλά που έπεσε...

Εδώ που βρίσκομαι, το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση από τους ανθρώπους, είναι ο σεβασμός στον διπλανό τους. Το προσέχεις αμέσως. Το δεύτερο, είναι η αδιαφορία τους για το τι κάνει, τι φοράει, τι λέει, τι είναι ο άλλος. Στην Ελλάδα, αν δουλεύεις σε μεγάλη εταιρία και σκάσει μύτη ανάπηρος, ή τραυλός, ή κουτσός, δεν υπάρχει περίπτωση να μη συζητηθεί μόλις γυρίσει την πλάτη του. Όχι απαραίτητα με κακία, ή χλευασμό, αλλά μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετικός. Εδώ, δεν τρέχει τίποτα. Μπορεί να δεις στις 12 το μεσημέρι, κοπέλα να κάνει jogging στο κέντρο της πόλης με ημιδιάφανο κολάν, ή χωρίς σουτιέν και δε θα γυρίσει κεφάλι. Μπορεί να δεις διευθυντή εταιρίας να έρχεται με το καροτσάκι και δε θα κάνει εντύπωση σε κανέναν. Το να είσαι vegan, vegetarian, gay, trans, γίγαντας, νάνος, χοντρός, να περπατάς στραβά, να μην ακούς, ή οτιδήποτε άλλο διαφορετικό, εδώ είναι απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό και κανείς δεν το σχολιάζει.

Έτσι λοιπόν, αν κάποιος θέλει να νηστεύει, να πιστεύει, να φάει κρέας, να είναι vegan ή ότι άλλο, δεν αποσχολεί τον διπλανό του, παρά μόνο στο πλαίσιο του "πάμε να φάμε, να σιγουρευτώ ότι ο φίλος μου θα μπορέσει να φάει". Με λίγα λόγια, ο καθένας κοιτάει τη δουλειά του και δεν ασχολείται με τον διπλανό του, παρά μόνο αν γίνει κάτι σοβαρό.

Δεν περιμένω να αλλάξει ο Έλλην. Είναι κουλτούρα αιώνων. Για αυτό κι έφυγα. Δεν την άντεχα.

Καλό φαγοπότι λοιπόν, είτε νηστέψετε, είτε όχι, καλή προσευχή, είτε ανάψετε καντήλια, είτε τα κατεβάσετε και προσοχή στο αρνάκι, όχι γιατί παχαίνει, αλλά καίει κι όταν αρπάζετε την πέτσα, μπορεί να καήτε, ή ακόμα χειρότερα να σας πέσει και να πάει χαμένη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Macedonia is Hellenic (Greek)

Business plan...

Περί γρίπης, εμβολιασμών και τρομοκρατίας...