Λαμόγια κι ευεργέτες, στον ίδιο κουβά

Το ένα και το αυτό. Ίδιο πράγμα. Επειδή κάποιος έβγαλε χρήματα, ο Έλληνας θα τον χαρακτηρίσει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, λαμόγιο. Δεν το παρεξηγώ, έτσι έμαθε, έτσι μεγάλωσε. Αυτή είναι η αλήθεια της Ελληνικής πραγματικότητας. Όμως, δεν ισχύει παντού. Θα πρέπει να μάθει ο Έλλην, να διακρίνει κάπως τα λαμόγια από τους σωστούς και σοβαρούς επιχειρηματίες, ανθρώπους που βγάζουν φυσικά χρήματα, αλλά προσφέρουν κι έργο. Όπως κάνει με τους γιατρούς ένα πράμα... Που τους κυνηγάει να τους δώσει το φακελάκι, ενώ κάνουν τη δουλειά τους, τηρούν τον όρκο τους. Σε αυτούς, αναγνωρίζει το έργο και τα χρήματα μαζί, δεν τους λέει λαμόγια. Οι υπόλοιποι είναι.

Μπήκε μια είδηση για τον Elon Musk, όπου εξέφρασε τις ανησυχίες του για την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είπε χαρακτηριστικά, ότι λόγω της δουλειάς του, έχει πρόσβαση σε αδημοσίευτα projects και αυτά που έχει δει τον τρομάζουν. Το τι γράφτηκε από κάτω στα σχόλια, δε λέγεται... Τι λαμόγιο, τι απατεώνα, τι άχρηστο τον είπαν... Ότι πήρε τα λεφτά από επιδοτήσεις, ότι κλέβει τον κόσμο, ότι, ότι... Φυσικά, αυτά τα σχόλια έγιναν από τον όχλο κι από άσχετους, γιατί όποιος έχει διαβάσει λίγο, γνωρίζει ότι δεν ήταν αληθή.

Η επιβεβαίωση βέβαια, ήρθε λίγες μέρες μετά, όπου το Facebook ανακοίνωσε πως σταματάει ένα πείραμα με chat bots, γιατί μετά από λίγο καιρό, ανέπτυξαν τη δική τους "γλώσσα" και φυσικά ξέφυγαν από τον έλεγχο γιατί κανείς άλλος δεν καταλάβαινε τι έλεγαν. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μου απαντήσει, όταν συμπλήρωσα το σχόλιο με το link στην άλλη είδηση. Δεν ήθελα κιόλας, δεδομένου ότι αυτά τα άτομα, δεν αναζητούν την αλήθεια, είναι απλά εκεί για να βγάλουν το θυμό τους, τη ζήλεια τους, τη γκρίνια τους επειδή δε γάμησαν το προηγούμενο βράδυ έτος.

Η Ελληνική νοοτροπία.

Ασχετοσύνη, έλλειψη σοβαρότητας, παντογνωσία, κριτική και βεβιασμένα συμπεράσματα, χωρίς στοιχεία, χωρίς ανάλυση, χωρίς αποδείξεις. Όχλος. Πετάει ένας μια καλοστημένη βλακεία και οι μισοί, σπεύδουν να ακολουθήσουν και να υποστηρίξουν, χωρίς καν να επιβεβαιώσουν αν είναι αλήθεια. Οι άλλοι μισοί, για τον ίδιο λόγο, έχουν αντίθετη άποψη, απλά γιατί δεν το σκέφτηκαν πρώτοι και δε θέλουν να συμφωνήσουν.

Και η ζωή συνεχίζεται. Η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο, οι "ηγέτες" είναι μαριονέτες της χειρότερης κατηγορίας, ψεύτες κι απατεώνες. Κανείς δε νιάζεται, κρίνουν, κατηγορούν, γκρινιάζουν από τον καναπέ, μετά γυρνάνε κανάλι να δουν Survivor και το ΣΚ παραλία, ταβλάκι και φραπέ. Κι αν κάποιος ξεκόψει από αυτές τις συνήθειες, καταφέρει να βγάλει χρήματα με τον ιδρώτα του, συνήθως θα σχολιαστεί στο τάβλι, ως τυχερός, λαμόγιο, με γνωριμίες, κλπ. Κανείς δεν προσπάθησε να πετύχει, κανείς δε διάβασε βιογραφίες πετυχημένων, αλλά ξέρει να κρίνει τους άλλους, πως τα κατάφεραν.

Πάλι, όπως έγραψα παραπάνω, είναι λογικό. Έτσι μεγάλωσε, έτσι έμαθε. Έτσι είδε τους πρωθυπουργούς να ανεβαίνουν τη σκάλα, ξεκινώντας από το σχολείο να "χώνονται" στα κυκλώματα και να ετοιμάζονται για αργότερα, χωρίς ουσιαστικές σπουδές, χωρίς να έχουν δουλέψει, χωρίς να έχουν προσφέρει. Μετά τους ψηφίζει και ζητάει τα ρέστα. Ψηφίζει τον άλλον, τα ίδια. Λούπα.

Μια λούπα που δε θα αλλάξει, αν δεν αλλάξει η Παιδεία κι επειδή αυτή πάει από το κακό στο χειρότερο, γιατί αποφασίζουν οι παραπάνω πρωθυπουργοί-υπουργοί, ο μόνος τρόπος να γίνει, είναι στο σπίτι μας, διαβάζονται βιβλία μαζί με τα παιδιά μας, εξηγώντας τον κόσμο, όχι κρίνοντάς τον. Αναζητώντας τις εξελίξεις, όχι παραγκωνίζοντάς τες. Συμμετέχοντας στα κοινά, όχι κατηγορώντας το κράτος που δε βοηθάει. Σεβόμενος τον συνάνθρωπό μας, όχι προσπαθώντας να τον υποβιβάσουμε.

Δε θα αλλάξει κάτι, δεν ελπίζω, γιατί οι λίγοι που θέλουν να αλλάξει κάτι, που θέλουν πραγματικά, ή έφυγαν, ή απλά σταμάτησαν να προσπαθούν.

Συγνώμη Θανάση. Έτσι είναι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Macedonia is Hellenic (Greek)

Business plan...

Περί γρίπης, εμβολιασμών και τρομοκρατίας...