Τούβλα

Την εποχή της κατάρευσης του Ελληνικού κινηματογράφου, και της ανόδου της κακής ποιότητας βιντεοταινιών, υπήρξε μια ταινία με τον Κώστα Βουτσά και τον Σωτήρη Μουστάκα, "Τα Τούβλα". Η ιστορία φορά σε δύο φίλους, που έχουν μεν πλουτίσει, αλλά είναι αμόρφωτοι και δυσκολεύονται στα κοινωνικά τους και τα αισθηματικά τους. Την ιστορία αυτή λοιπόν, τη βλέπω καθημερινά, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τούβλα. Παντού. Αμόρφωτοι. Άσχετοι. Και το χειρότερο; Άσχετοι με άποψη.

Την αφορμή την παίρνω από μια δημοσίευση φωτογραφίας σε μια σελίδα που προωθεί τις ομορφιές της Ελλάδας. Η φωτογραφία απεικονίζει την Κάλυμνο, αλλά ο ουρανός είναι τόσο επεξεργασμένος, που φαίνεται σαν εξωγήινο τοπίο. Το saturation στο μπλε έχει χτυπήσει κόκκινο και το ξεγύρισμα στα βουνά, ώστε να μη φαίνονται άσχημα με την επεξεργασία του ουρανού, είναι τόσο κακό, που έχει "πιξελιάσει" στα όρια.

Υπό κανονικές συνθήκες, δεν ασχολούμαι καθόλου, αλλά η συγκεκριμένη φωτογραφία επισημάνθηκε με τον τίτλο "Δεν είναι Photoshop. Είναι η Κάλυμνος.". Δεν είναι; Μπορεί. Γιατί το Photoshop είναι ακριβή εφαρμογή. Αλλά κάποιο άλλο είναι 100%, εκτός κι αν απευθύνεστε σε ηλίθιους. Το επεσήμανα φυσικά και άρχισαν τα τούβλα... Έπεφταν από παντού... "Τι λες τώρα, η Κάλυμνος είναι πανέμορφη!". Ο άλλος έγραψε ολόκληρη ποιητική παράγραφο, για να εξυμνήσει τη φωτογραφία και να μειώσει τη δική μου άποψη, επειδή δε βλέπω την πραγματική ομορφιά...

Ποιά πραγματική;;;

Είπα ότι αν επιμένει ο ιδιοκτήτης της σελίδας, να ανεβάσει το RAW, αλλά αμφιβάλω αν κάποιος από όσους με κατέκριναν από κάτω, γνωρίζει τι είναι το RAW, γιατί αν γνώριζε, θα είχε και τις απαραίτητες γνώσεις να καταλάβει την επεξεργασμένη εικόνα.

Εδώ έχουμε μια περίπτωση ανούσια, χωρίς καμία πραγματική σημασία. Τα ίδια τούβλα όμως, έχουν γνώμη κι άποψη σε δεκάδες άλλα σημαντικά θέματα, που επηρεάζουν τις ζωές μας. Ανεβάζω μια φωτογραφία με το σκυλί μας στο Fb και παίρνω 100 Likes. Ανεβάζω τη συνέντευξη του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, που λέει ξεκάθαρα ότι έστησαν παγίδα στην Ελλάδα με το ΔΝΤ κι από τα 250δις που χρεωθήκαμε σε δάνεια, τα 220δις πήγαν απευθείας στη Γερμανία και παίρνω 3... Δεν ενδιαφέρθηκαν; Δεν το είδαν; Δεν το κατάλαβαν; Δεν το πίστεψαν; Δε θέλουν να το πιστέψουν; Μάλλον το τελευταίο. Τους βολεύει να μην παραδέχονται το λάθος, να βλέπουν την επεξεργασμένη εικόνα που τους πλασάρουν τα ΜΜΕ ως αληθινή και να κατηγορούν τους άλλους και το σύστημα για την κατάντια. Κατάντια που έχουν προκαλέσει οι ίδιοι, με την άγνοιά τους, την έλλειψη Παιδείας, την έλλειψη μόρφωσης.

Και πως να μην υπάρχει έλλειψη, όταν ερχόταν κάποιος στο πατρικό μου κι έβλεπε τη βιβλιοθήκη του πατέρα μου, με τα ατέλειωτα βιβλία και του έκανε εντύπωση. Όταν πήγαινα σε φιλικά σπίτια και αντί για βιβλία στη βιβλιοθήκη, υπήρχαν διακοσμητικά, κρυστάλλινα, μπιμπελό, κλπ. Πως να μην υπάρχει, όταν ακόμα και γιατροί ή δικηγόροι, έχουν μόνο τα βιβλία της δουλειάς τους κι όχι, άλλα, που προσφέρουν πνευματική ή κοινωνική μόρφωση. Βλέπω γονείς που δεν έχουν αγοράσει ούτε ένα βιβλίο για την διαπαιδαγώγιση των παιδιών τους και μπαίνουν στο Fb και ρωτάνε τον κάθε άσχετο, τι να κάνουν όταν έχει θυμικά ξεσπάσματα, όταν δεν είναι υπάκουο, όταν δεν τρώει...

Θυμάμαι τον Ανδρέα, που τον είχα προϊστάμενο παλαιότερα, ο οποίος δε χωρούσε στο σπίτι του από τα βιβλία. Διάβαζε τα πάντα. Ακόμα κι αν είχε εκ πεποιθήσεως αντίθετη άποψη με ένα θέμα, πχ Θρησκεία, θα διάβαζε ένα βιβλίο που του πρότεινες, πριν σου απαντήσει σε όποια επιχειρήματα. Στα περισσότερα θέματα είχαμε αντίθετη άποψη, αλλά οι κουβέντες μας ήταν ατέλειωτες και χωρίς ποτέ να υπάρξει ένταση, αφού γινόντουσαν πάντα σε πολιτισμένο επίπεδο. Χαιρόσουν να διαφωνείς μαζί του, γιατί έθετε πάντα την άποψή του με σωστά επιχειρήματα και τεκμηρίωση. Μπορούσε να σου δώσει σαφή εικόνα για την άποψή του και τους λόγους που την είχε διαμορφώσει. Φυσικά ο Ανδρέας χαρακτηριζόταν από πολλούς ως "Ισχυρογνώμον", αλλά με τόσο διάβασμα, δε θα περίμενα από τον καθένα με δύο δικαιολογίες, να τον πείσει για κάτι που έχει διαμορφώσει άποψη μετά από 1000δες ώρες διαβάσματος.

Διαβάστε λοιπόν, βιβλία, τεχνικά, ψυχολογικά, κοινωνικά, μυθιστορήματα, φαντασίας. Οτιδήποτε. Μάθετε να διαβάζετε σωστά και γεμίστε χάρτινα τούβλα το σπίτι σας, αντί για πέτρινα τούβλα το κεφάλι σας...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί γρίπης, εμβολιασμών και τρομοκρατίας...

Macedonia is Hellenic (Greek)

Γιατί...;