Business plan...

Είμαι 25 ετών και κατεβαίνω με τον πατέρα μου στο κέντρο για να αγοράσουμε ένα ανταλλακτικό για ένα πικάπ Lenco L75. Όταν το είχε αγοράσει, στα τέλη του 60, αρχές 70, θεωρούταν το καλύτερο επαγγελματικό πικάπ, που αργότερα έχασε το θρόνο από το SL1200 MkII της Technics. Είχε ένα πολύ βαρύ πλατώ κι αυτό βοηθούσε να έχει μεγάλη αδράνεια, οπότε δεν έχανε στροφές με τις αυξομειώσεις της τάσης στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το βάρος όμως του πλατώ, έκανε τη μπίλια στην οποία στηριζόταν ο άξονας να φθείρεται και μετά από ~30 χρόνια να κατέβει το πλατώ τόσο, ώστε να μην πατάει καλά η βελόνα.

Όταν φτάσαμε στην αντιπροσωπεία και ζητήσαμε τα ανταλλακτικά της Lenco, μας είπε ο τεχνικός ότι δεν τα φέρνουν πιά. Ο πατέρας μου απόρησε, γιατί θεωρούταν εξαιρετική εταιρία. Ρωτάει πάλι ο τεχνικός τι ακριβώς θέλει, μήπως είχε κάτι που να ταιριάζει και του δείχνει τη μπίλια. Η απάντηση ήταν αποστομωτική... Έρχεστε μετά από 30 χρόνια να πάρετε ένα ανταλλακτικό των 5 δραχμών και απορείτε γιατί έκλεισε η εταιρία...;

Οποιοσδήποτε έχει σπουδάσει ή έχει μια επιτυχημένη επιχείρηση, γνωρίζει κάποιους βασικούς κανόνες επιχειρηματικότητας. Ένας από αυτούς είναι, πως μακροχρόνια, πρέπει να έχεις πελάτες που επιστρέφουν, ή παράγουν τζίρο τακτικά (brand loyalty). Αυτό επιγχάνεται με δύο τρόπους συνήθως. Ο ένας είναι να του παρέχεις μια υπηρεσία με πάγια χρέωση, συνδρομή κι ο άλλος, να του πουλάς κάτι καλό, που αντέχει στο χρόνο, αλλά θέλει αναβάθμιση ή συντήρηση τακτικά και όταν θέλει να το αλλάξει, να είναι ευχαριστημένος, ώστε να επιλέξει την ίδια μάρκα.

Σε μια συζήτηση που είχα τις προάλλες, η οποία είναι της μόδας τελευταία, λέγαμε για τις Big Pharma, ελληνιστί, φαρμακοβιομηχανίες. Όπως όλες οι μεγάλες επιχειρίσεις, έχουν κι αυτές ένα business plan, που όμως πληροί τους βασικούς κανόνες. Άρα, για να έχουμε μια υγειή επιχείρηση, πρέπει να έχουμε κέρδος, νέα προϊόντα κι επαναλαμβανόμενους πελάτες. Να υπενθιμίσω εδώ, πως όταν μιλάμε για τις μεγάλες εταιρίες κι όχι ένα τοπικό εργοστάσιο που κατασκευάζει δύο χάπια, αναφερόμαστε σε πολυεθνικές με μετόχους. Οι μέτοχοι δεν είναι γιατροί, αλλά επενδυτές, άνθρωποι που ενδιαφέρονται να αυξήσουν το κέρδος τους κι όχι να γίνει καλά ο πελάτης.

Το διευκρινίζω αυτό, γιατί πολύς κόσμος συγχέει τη φαρμακευτική με τον γιατρό του, που ακόμα κι αυτός, αρκετές φορές πράττει με σκοπό το κέρδος. Η φαρμακευτική ΔΕΝ ενδιαφέρεται να γίνεις καλά. Θέλει πελάτες. Επαναλαμβανόμενους.

Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν αυτό και θέλοντας να απαντήσω σε αρκετούς που μου λένε για τα εμβόλια και τα φάρμακα, ότι είναι λογικό αυτές οι εταιρίες να έχουν κάποιο κέρδος. Δε διαφωνεί κανείς, αλλά θέλουν να μείνεις πελάτης. Κι εδώ θα φέρω ένα πιό πρακτικό παράδειγμα για να το καταλάβουμε.

Πουλάω υπολογιστές. Σας δίνω λοιπόν έναν υπολογιστή που σας καλύπτει όλες τις ανάγκες σε μια λογική τιμή, θα μου δώσετε σε 1 χρόνο άλλα τόσα για μια συντήρηση και μετά θα είστε εντάξει για το υπόλοιπο της ζωής σας και δε θα χρειαστείτε ποτέ ξανά αναβάθμιση, ή συντήρηση, ή κάποια εργασία από εμένα.

Πως το βλέπετε, θα βγάλω χρήματα; Βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα; Πως θα επεκτείνω το πελατολόγιο; Πως θα πουλήσω σε όσους δε με γνωρίζουν; Πως θα φτάσω και τον τελευταίο πελάτη στον κόσμο; Θυμηθείτε, δε χαλάει ποτέ και ότι ανάγκες κι αν προκύψουν τις καλύπτει με κάποιο μαγικό τρόπο.

Αυτό λοιπόν υποστηρίζουν οι γιατροί, για τις Big Pharma. Ότι μας πουλάνε ένα εμβόλιο, που θα μας προστατέψει για όλη μας τη ζωή από κάποια ασθένεια και δε θα αρρωστήσουμε ποτέ από αυτή, ή αν γίνει, θα την περάσουμε χαλαρά. Ούτε αυτό ισχύει, αφού έχω προσωπικό παράδειγμα φίλης που έκανε κανονικά το MMR και κόλλησε ιλαρά και την πέρασε φρικτά για 2 εβδομάδες... Αλλά λέμε τώρα.

Κάπου εδώ να διευκρινήσω, ότι δεν είμαι ούτε υπέρ, ούτε κατά των εμβολίων. Είμαι σκεπτικιστής. Σαφώς και είμαι υπέρ της δυνατότητας να αποφύγω μια ασθένεια, ειδικά αν είναι θανατηφόρα, αλλά δεν είμαι και χαζός να μην καταλαβαίνω ότι η εταιρία που μου πουλάει τη λύση, δεν είναι θεόσταλτη, αλλά θέλει κέρδος κι επαναλαμβανόμενους πελάτες. Και ναι μεν έχω κάνει σχεδόν όλα τα εμβόλια στο παιδί μου και κάποια που δεν είναι καν υποχρεωτικά, αλλά ψάχνω το κάθε ένα χωριστά πριν το κάνω, χωρίς τυφλή υπακοή σε όλους αυτούς που φασιστικά με χαρακτηρίζουν επικίνδυνο αν σκέφτομαι.

Γιατί εδώ, περί αυτού πρόκειται. Αν τολμήσεις να πεις ότι δεν κάνεις εμβόλιο, οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να σε βάλουν φυλακή και να σου πάρουν και την κηδεμονία του παιδιού σου. Οι ίδιοι βέβαια, μπορεί να βάζουν το παιδί στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνη ή κάθισμα, ή να περνάνε με κόκκινο και να παραβιάζουν διπλή διαχωριστική, αλλά το εμβόλιο είναι πιό σοβαρό.

Σε κανένα σημείο δε θέλω να υποβαθμίσω την επιστήμη, αλλά:
1. Άλλο η επιστήμη, άλλο ο επιστήμονας που εργάζεται για το χρήμα
2. Οι έρευνες είναι σημαντικές, αλλά το ίδιο και τα χρήματα και η επηροή που ασκούν οι βιομηχανίες
3. Όλοι αυτοί που μας τρομοκρατούν με τις "επιδημίες", πληρώνονται αδρά για να βγαίνουν στα κανάλια να το λένε.
4. Ο WHO, είναι οργανισμός, μη κερδοσκοπικός, αλλά δε δέχομαι ότι είναι 100% αδιάβλητος, καθότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάτι τέτοιο όταν παίζονται δισεκατομμύρια.
5. Όπως μπορεί μια χούφτα ανθρώπων να επηρεάσει μια έρευνα που αναφέρει ότι το αλουμίνιο μπορεί να προκαλέσει αυτισμό, το ίδιο μπορεί και μια βιομηχανία που θα χάσει δισεκατομμύρια αν αποδειχθεί η σχέση

Follow the money λένε οι φίλοι μας οι Αμερικανοί. Το ότι αναφερόμαστε σε ιατρική επιστήμη, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρήμα, το αντίθετο μάλιστα.

Κάντε κανονικά τα εμβόλια στα παιδιά σας, αλλα ενημερωθείτε. Διαβάστε. Σκεφτείτε. Και μην απορήσετε αν σε 20 χρόνια από σήμερα ξεσπάσει κανένα παγκόσμιο σκάνδαλο για όλα αυτά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ψευδαίσθηση της Δημοκρατίας και επιβολή του Κρατικού Αυταρχισμού

Διαφορά επιπέδου

Επιστήμονας από τα Lidl...